Dorsz pieczony z pieczonymi warzywami

2


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
polędwiczka z dorsza200 gramów
papryka czerwona2 sztuki
cukinia zielona400 gramów
pieczarki240 gramów
pomidor200 gramów
ziemniaki300 gramów
Flora ProActiv o smaku masła4 łyżki
Tymianek z Polski Knorr4 łyżeczki
Surówka::
mała główka sałaty maślanej2 sztuki
sok z cytryny4 łyżki
żurawina suszona4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Paprykę, cukinię i pieczarki umyć, a następnie pokroić na kawałki (według uznania). Pomidora umyć i przekroić na pół. Ziemniaka wstępnie podgotować w mundurku. Następnie przekroić na pół.
Krok 2
Dorsza piec w piekarniku w temp. ok. 180 stopni przez ok. 15 minut.
Krok 3
W połowie pieczenia dokładamy warzywa (razem z ziemniakiem) do piekarnika i pieczemy je do miękkości.
Krok 4
Na talerzu ziemniaka pokrywamy łyżeczką Flory, warzywa posypujemy tymiankiem. Obok układamy dorsza.
Krok 5
Sałatę myjemy, liście rwiemy na mniejsze fragmenty. Całość polewamy sokiem z cytryny i posypujemy żurawiną.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl