Dorsz pieczony z pieczonymi warzywami
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczka z dorsza - 200 gramów
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • cukinia zielona - 400 gramów
  • pieczarki - 240 gramów
  • pomidor - 200 gramów
  • ziemniaki - 300 gramów
  • Flora ProActiv o smaku masła - 4 łyżki
  • Tymianek z Polski Knorr - 4 łyżeczki
  • surówka:
  • mała główka sałaty maślanej - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • żurawina suszona - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę, cukinię i pieczarki umyć, a następnie pokroić na kawałki (według uznania). Pomidora umyć i przekroić na pół. Ziemniaka wstępnie podgotować w mundurku. Następnie przekroić na pół.
  2. Dorsza piec w piekarniku w temp. ok. 180 stopni przez ok. 15 minut.
  3. W połowie pieczenia dokładamy warzywa (razem z ziemniakiem) do piekarnika i pieczemy je do miękkości.
  4. Na talerzu ziemniaka pokrywamy łyżeczką Flory, warzywa posypujemy tymiankiem. Obok układamy dorsza.
  5. Sałatę myjemy, liście rwiemy na mniejsze fragmenty. Całość polewamy sokiem z cytryny i posypujemy żurawiną.