Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filety z dorsza - 4 sztuki
  • Sos Hellmann's Green Pepper - 4 łyżki
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • pomidory suszone w oliwie - 8 sztuk
  • świeża bazylia kilka listków
  • cebula czerwona pokrojona w cienkie plastry - 1 sztuka
  • rukola, garstka - 2 sztuki
  • parmezan w płatkach - 2 łyżki
  • oliwa od suszonych pomidorów - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Każdy z filetów przekrój na dwie jednakowe połówki. Następnie posmaruj je sosem Hellmann’s Green Pepper.
  2. Na czterech kawałkach ryby połóż po 2 pomidory suszone, krążki cebuli oraz listki bazylii. Następnie każdą tak przygotowaną porcję przykryj pozostałym kawałkiem ryby.
  3. Tak przygotowaną rybę zawiń w folię aluminiową, każdą porcję osobno. Rybę ułóż na rozgrzanym grillu. Opiekaj ok. 8-10 minut odwracając rybę w połowie czasu pieczenia.
  4. Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą z suszonych pomidorów. Rukolę wymieszaj z płatkami parmezanu, polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Gotową rybę odwiń z folii i podawaj z przygotowaną sałatą oraz chrupiącą bagietką lub pieczonymi ziemniakami.