Dorsz po hiszpańsku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • filety z dorsza bez skóry - 80 dekagramów
  • cebule - 4 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • ziemniaki - 80 dekagramów
  • dojrzałe pomidory - 40 dekagramów
  • woda mineralna - 150 mililitrów
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Filety umyj, wysusz i pokrój na kawałki. Posyp przyprawą Knorr.
  2. W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij na niej obraną i drobno posiekaną cebulę.
  3. Dodaj obrane, umyte i pokrojone w plastry ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Dodaj sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w plasterki pomidory, wodę oraz kawałki dorsza. Duś pod przykryciem do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie. Posyp natką.