Dorsz po włosku
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • polędwiczka z dorsza - 1 kilogram
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 4 łyżki
  • pomidory z puszki - 400 gramów
  • pomidory suszone - 10 sztuk
  • oliwki zielone - 2 łyżki
  • oliwki czarne - 2 łyżki
  • łodyga selera naciowego - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • cukinia - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 2 szczypty
  • suszona bazylia - 1 łyżeczka
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • listek świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rybę opłucz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój na nieduże kawałki. Majonez wymieszaj w miseczce z otartą skórką z cytryny, odrobiną bazylii i oregano oraz szczyptą pieprzu i wymieszaj.
  2. Kawałki ryby zamarynuj w przygotowanym majonezie, rozłóż w żaroodpornym naczyniu i odstaw na bok.
  3. Rozdrobnij warzywa: posiekaj czosnek, cebulę pokrój w piórka, suszone pomidory oraz paprykę pokrój w paseczki, selera obierz z włókien i pokrój również w paseczki a cukinię plastry.
  4. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, cebulę, cukinię, paprykę oraz selera. Dodaj koncentrat i smaż chwilę razem. Następnie wlej pomidory, dodaj oliwki i suszone pomidory. Całość gotuj 3-4 minuty, dodaj bazylię i oregano i dopraw do smaku.
  5. Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 6-8 minut (w zależności od grubości medalionów), następnie wyjmij i i ułóż na warzywnym sosie. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii i podawaj, najlepiej z chrupiącą ciabattą.