Dorsz w porach
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z dorsza - 500 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
  • por - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • cytryna - 2 sztuki
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • koperek - 1 pęczek
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • parmezan starty - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Filety z ryby umyj, usuń z nich ości i pokrój na mniejsze porcje. Każdy filet oprósz delikatnie solą i pieprzem, dopraw do smaku posiekanym koperkiem i otartą skórką z cytryny.
  2. Na patelni rozgrzej Ramę. Poczekaj, aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki – będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  3. Zamarynowaną rybę oprósz mąką i obsmaż. Gotowe filety przełóż na bok.
  4. Pora (tylko białą część) podsmaż na śmietanie, dodaj pozostałą część mąki i smaż chwilę. Gdy por zacznie mięknąć, podlej go sokiem wyciśniętym z cytryny i dodaj resztę śmietany. Całość gotuj, aż śmietana odparuje o połowę, a sos z porem zrobi się gęsty. Dopraw go do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Filety podawaj na porowym sosie. Po usmażeniu posyp parmezanem.