Dorsz w sosie musztardowo- pieprzowym

Składniki:

  • ziemniaki - 600 gramów
  • wermut - 1 łyżka
  • śmietana - 200 mililitrów
  • sól
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • białe wytrawne wino - 200 mililitrów
  • dorsz - 180 gramów
  • wywar rybny - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut.
  2. W 100 ml wina i 2 szklankach wody blanszuj filety maksymalnie przez 15 minut.
  3. 1 łyżkę masła z 1 łyżką mąki podsmaż, po czym rozmieszaj z 100 ml wina.
  4. Następnie dodaj śmietanę, wywar i gotuj przez 10 minut stale mieszając.
  5. Przypraw wermutem, musztardą i solą. Ziemniaki wymieszaj z 2 łyżkami masła, natką i solą. Gotowe danie ułóż na talerzach i polej sosem.