Dorsz w sosie z porów i estragonu
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filety z dorsza - 800 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • ziemniaki - 400 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • por - 1 kilogram
  • jajko - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • śmietana kremówka - 100 mililitrów
  • musztarda z ziarnami gorczycy - 2 łyżki
  • pęczek estragonu - 1 sztuka
  • pieprz
  • mąka - 3 łyżki
  • masło - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • woda - 0.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść filety z dorsza z ości, opłucz je i osusz. Następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
  2. Obierz ziemniaki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, po czym połącz z jajkiem. Całość przypraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  3. Obłóż ziemniaczaną panierką ryby i obsmaż je na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
  4. Pokrój pory w cienkie paski i sparz je we wrzątku przez około 5 minut, następnie odcedź.
  5. Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w pół litrze wody.
  6. Stop w garnku masło, dodaj mąkę oraz przygotowany bulion, po czym zagotuj i połącz ze śmietaną oraz musztardą.
  7. Na koniec posiekaj estragon i dodaj do ryby wraz ze sparzonymi porami. Całość dopraw sokiem z cytryny oraz pieprzem. Podawaj rybę na sosie ze sparzonymi szparagami.