Dorsz w szafranie

Składniki:

  • olej - 4 łyżki
  • śmietana - 0.75 szklanek
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • cytryna - 1 sztuka
  • oregano - 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana - 3.5 łyżki
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • szafran - 1 łyżeczka
  • płaty dorsza - 50 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Płaty ryby umyj, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, posól i natrzyj przyprawami, ale bez szafranu. Odstaw na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia kawałki dorsza obtaczaj w mące pszennej wymieszanej z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej i obsmaż na złocisty kolor z obu stron.
  3. Śmietanę wymieszaj z pozostałą mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i szafranem.
  4. Dolej 0.75 szklanki ostudzonej przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj, aby powstał sos.
  5. Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej sosem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180-1900 stopni. Serwuj z białym lub brązowym ryżem i surówką ze słodkiej lub kiszonej kapusty.