Dorsz z warzywami

Składniki:

  • filet z dorsza - 1 kilogram
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • pomidory - 5 sztuk
  • papryka (3 czerwone i 3 zielone) - 6 sztuk
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • duże cebule - 2 sztuki
  • żółtka jajek - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • cukier do smaku
  • olej lub oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Filety z ryby opłucz, oprósz przyprawą Knorr. Zostaw je na około godzinę, żeby się zamarynowały.
  2. Włóż filety do garnka z osoloną wodą i zagotuj. Następnie odsącz.
  3. Posiekaj cebulę w drobną kostkę i przysmaż ją na patelni do momentu, kiedy się zarumieni. Obierz pomidory i również pokrój je w kostkę. Dorzuć do cebuli i całość duś.
  4. Paprykę pokrój w kostkę, przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż je razem na oliwie. Kiedy papryka zrobi się miękka, dodaj ją do pomidorów i cebuli, następnie wszystko wymieszaj i przypraw pieprzem, cukrem oraz odrobiną soli.
  5. Do garnka z warzywami dołóż filety i duś całość na małym ogniu przez około 10-15 minut.
  6. W tym czasie zmiksuj żółtka z około 100 ml wody i dodaj je do ryby. Duś jeszcze przez kilka minut. Gotową rybę podawaj z ryżem.