Dorsz zapiekany w sosie szafranowym

Składniki:

  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • śmietana - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 3.5 łyżki
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • szafran - 1 łyżeczka
  • płaty dorsza - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj, pokrój w kawałki, posól i skrop sokiem z cytryny. Natrzyj Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, bazylią i pozostaw na noc w lodówce.
  2. Mąki wymieszaj, obtocz w nich rybę i podsmaż.
  3. Śmietanę wymieszaj z 0.75 szklanki ostudzonej wody, odrobiną soli i szafranem.
  4. Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej sosem i piecz 20 minut.