Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym

Składniki:

  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżeczki
  • masło - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 0.5 szklanek
  • sos:
  • żółtko - 1 sztuka
  • skórka z cytryny - 1 łyżka
  • wywar z ryb - 1 szklanka
  • śmietana słodka - 0.5 szklanek
  • płaty dorsza - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj, pokrój w kawałki, posól i skrop sokiem z cytryny. Natrzyj Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i pozostaw na noc w lodówce.
  2. Mąki wymieszaj i obtocz w nich rybę. Usmaż z obu stron na złoto.
  3. Masło* rozpuść w rondelku. Wsyp mąkę i wymieszaj. Rozprowadź wywarem. Dodaj śmietanę.
  4. Żółtko rozprowadź odrobiną sosu i dodaj do rondla. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.
  5. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i solą. Sosem polej upieczone ryby.