Dosas – indyjskie naleśniki

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • przecier pomidorowy - 0.5 szklanek
  • woda - 1.2 szklanek
  • marchew - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • mleko - 1 szklanka
  • oregano - 1 łyżeczka
  • papryczka chilli - 2 sztuki
  • kumin - 0.5 łyżek
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • ciasto:
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • curry - 1 łyżeczka
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • farsz:
  • ciecierzyca - 4 szklanki
  • mąka orkiszowa - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz wszystkie suche składniki na placki, po czym stopniowo dolewaj wodę i mleko, cały czas mieszając do połączenia się wszystkich składników.
  2. Placki smaż na lekko naoliwionej patelni. Placki powinny być cienkie i złotawe z obu stron.
  3. Posiekaj wszystkie warzywa.
  4. By przygotować farsz najpierw na małym ogniu na oliwie w rondlu podsmaż czosnek i cebulkę, dodaj przyprawy.
  5. Dodajemy warzywa. Gotuj do momentu gdy warzywa będą miękkie. Podlej 0,5 szklanki wody i dodaj przecier pomidorowy
  6. Cieciorkę rozgnieć widelcem w misce i dodaj ją do rondla z warzywami. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i podgrzej. Przypraw do smaku.
  7. Wykładaj farsz na placki.