Doskonalec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • soda - 1 łyżka
  • miód - 2 łyżki
  • masa
  • mleko - 3 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 3 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 3 opakowania
  • śmietana - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: mąkę, cukier, sodę wymieszać, dodać wystudzoną Kasię rozpuszczoną z miodem.
  2. Zagnieść ciasto, podzielić na 7 placków.
  3. Upiec każdy osobno w dużej blaszce lub w tortownicy, piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
  4. Masa: mleko, cukier, cukier waniliowy i Kasię zagotować.
  5. Jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, 2 cukry waniliowe, śmietanę roztrzepać trzepaczką.
  6. Dodać zagotowaną masę, powoli rozcierać i zagotować.
  7. Gorącą masą przekładać placki, zostawić do ostygnięcia.