Drobiowe kotlety mielone z soczewicą
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso mielone drobiowe - 250 gramów
  • soczewica czerwona - 1 szklanka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • olej (do smażenia) - 3 łyżki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Soczewicę ugotować. Przestudzić.
  2. W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, zmiażdżony czosnek, jajko i ugotowaną soczewicę. Jeśli masa jest za rzadka dodać bułkę tartą. Doprawić pietruszką w mini kostkach Knorr i przyprawą do mięs Knorr oraz pieprzem. Odstawić do przegryzienia smaków na ok. 15 minut.
  3. Z masy mięsnej formować małe kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ryżem lub ziemniakami.