Drożdżowa kostka ze śliwkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 70 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • drożdże - 5 dekagramów
  • ciepłe mleko - 1.5 szklanek
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 15 dekagramów
  • płatki migdałów - 0.5 opakowań
  • skórka z cytryny - 1 sztuka
  • śliwki
  • krem
  • śmietana - 1 szklanka
  • cukier puder - 10 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 2 łyżki
  • gruby cukier kryształ - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mąki i wlać 0,5 szklanki mleka. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka ubite z resztą cukru oraz podrośnięte drożdże.
  2. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo resztę mleka, skórkę cytrynową, płatki migdałowe, a na końcu rozpuszczoną Kasię. Ciasto powinno się wyrabiać około 15 minut (aż zacznie łatwo odrywać się od ręki).
  3. Dużą blachę natłuścić i wysypać tartą bułką. Pół ciasta wyłożyć na blachę, obłożyć wypestkowanymi śliwkami skórką do dołu, posypać suto grubym cukrem i nakryć resztą ciasta.
  4. Odstawić do wyrośnięcia, a kiedy podwoi objętość, wstawić do piekarnika (180°C) na około 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy pieczone ciasto nie jest surowe.
  5. Upieczone wyjąć i na gorąco pokroić ostrym nożem na kwadraty. Pokryć kremem: oziębioną śmietankę ubić na sztywno z 10 dkg cukru pudru, dodać żółtka i mąkę, a następnie połączyć z ubitymi białkami.
  6. Całość wsadzić do piekarnika i piec, aż masa będzie lekko brązowa (około 10 minut).