Drożdżowe bułeczki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 35 dekagramów
  • drożdże - 2 dekagramy
  • mleko - 200 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 8 dekagramów
  • cukier - 6 dekagramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • dżem

Sposób przygotowania:

  1. Skruszyć drożdże do ciepłego mleka, dodać troszkę cukru i 5-10 dag mąki.
  2. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Żółtka utrzeć, dodać stopioną Kasię i resztę mleka.
  4. Dodać powstałą masę do rozczynu, dodać pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
  5. Dobrze wyrobić ciasto.
  6. Odstawić na około 40-50 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Formować średniej wielkości placuszki, w środek włożyć łyżeczkę marmolady lub dżemu, formować kulki, odłożyć na 15 min. do wyrośnięcia.
  8. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztopioną Kasią, piec około 20 minut w 180 stopniach (zależy od piekarnika).