Drożdżowe bułeczki z powidłami
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • drożdże - 5 dekagramów
  • mleko - 250 mililitrów
  • żółtko - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • kruszonka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.3 sztuk
  • mąka - 0.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • powidła - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Rozrabiamy mleko i drożdże z 2 łyżeczkami cukru i odrobiną mąki, tak, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy pod ściereczką, do wyrośnięcia w ciepłe i spokojne miejsce. Gotowy zaczyn rozpoznajemy po tym, że przynajmniej 2x zwiększył swoją objętość.
  2. Miksujemy jajka i cukier na gładką masę. Roztapiamy Kasię w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia.
  3. Łączymy mąkę ze szczyptą soli z masą jajeczną i  wyrośniętym zakwasem. Trochę zagniatamy i dolewamy roztopioną Kasię. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednorodne i lśniące. Odstawiamy ciasto pod ściereczkę i przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki do sypkiej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy mąki i cukru.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formujemy bułeczki i układamy na blasze wysmarowanej Kasią lub wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy w nich głębokie dołki i napełniamy powidłami. Smarujemy białkiem z jajka i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15-20min. Są gotowe, gdy mają ładny, rumiany kolor.
  5. Po ostudzeniu szybko przykryjmy bułeczki ściereczką, by nie się nie wysuszyły.