Drożdżowe ciasto z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • drożdże - 3 dekagramy
  • mleko - 0.5 szklanek
  • mąka - 3 szklanki
  • żółtko - 2 sztuki
  • cukier - 0.3 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • wiśnie - 0.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Z drożdży, niewielkiej ilości mleka, cukru i mąki zrobić zaczyn drożdżowy i odstawić, aż urośnie.
  2. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, mlekiem i żółtkami i wyrobić z zaczynem.
  3. Dodać roztopioną ciepłą Kasię i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni.
  4. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  5. Ciasto ponownie wyrobić, uformować wałek (jak na kopytka) i formować małe placuszki.
  6. Na środek każdego włożyć kilka wiśni, zalepić brzegi i układać obok siebie w blaszce z kominkiem w dwóch warstwach.
  7. Wystudzone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.