Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Rozpuścić Kasię, wlać do mąki. |
Krok 2 |
Drożdże rozprowadzić małą ilością mleka za pomocą miksera, a resztę mleka dodać do pozostałych składników w misce. |
Krok 3 |
Na koniec dodać rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać energicznie rękami, do czasu, gdy samo zacznie odchodzić od miski |
Krok 4 |
Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego i rozwałkowanego ciasta, wykrawać kwadraty 10 cm x 10 cm |
Krok 5 |
Nałożyć łyżką powidła i zamknąć placuszek "w kopertę" chwytając za jego cztery rogi. |
Krok 6 |
Posmarować każdą kopertę kwaśną śmietany, by ładnie się zazłociły. |
Krok 7 |
Piec w temp. 220 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika można je posmarować lukrem sporządzonym z mleka i cukru pudru. |