Drożdżowe koperty z powidłami

2


Średnie


15 min.


1 os.

Składniki
drożdże10 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
sól1 szczypta
ciepłe mleko2 szklanki
mąka pszenna1 kilogram
cukier2 łyżki
powidła2 słoiki
kwaśna śmietana1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Rozpuścić Kasię, wlać do mąki.
Krok 2
Drożdże rozprowadzić małą ilością mleka za pomocą miksera, a resztę mleka dodać do pozostałych składników w misce.
Krok 3
Na koniec dodać rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać energicznie rękami, do czasu, gdy samo zacznie odchodzić od miski
Krok 4
Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego i rozwałkowanego ciasta, wykrawać kwadraty 10 cm x 10 cm
Krok 5
Nałożyć łyżką powidła i zamknąć placuszek "w kopertę" chwytając za jego cztery rogi.
Krok 6
Posmarować każdą kopertę kwaśną śmietany, by ładnie się zazłociły.
Krok 7
Piec w temp. 220 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika można je posmarować lukrem sporządzonym z mleka i cukru pudru.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl