Drożdżowe koperty z powidłami
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 220 °C

Składniki:

  • drożdże - 10 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • ciepłe mleko - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • cukier - 2 łyżki
  • powidła - 2 słoiki
  • kwaśna śmietana - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Rozpuścić Kasię, wlać do mąki.
  2. Drożdże rozprowadzić małą ilością mleka za pomocą miksera, a resztę mleka dodać do pozostałych składników w misce.
  3. Na koniec dodać rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać energicznie rękami, do czasu, gdy samo zacznie odchodzić od miski
  4. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego i rozwałkowanego ciasta, wykrawać kwadraty 10 cm x 10 cm
  5. Nałożyć łyżką powidła i zamknąć placuszek "w kopertę" chwytając za jego cztery rogi.
  6. Posmarować każdą kopertę kwaśną śmietany, by ładnie się zazłociły.
  7. Piec w temp. 220 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika można je posmarować lukrem sporządzonym z mleka i cukru pudru.