| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Rozpuścić Kasię, wlać do mąki. |
| Krok 2 |
| Drożdże rozprowadzić małą ilością mleka za pomocą miksera, a resztę mleka dodać do pozostałych składników w misce. |
| Krok 3 |
| Na koniec dodać rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać energicznie rękami, do czasu, gdy samo zacznie odchodzić od miski |
| Krok 4 |
| Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego i rozwałkowanego ciasta, wykrawać kwadraty 10 cm x 10 cm |
| Krok 5 |
| Nałożyć łyżką powidła i zamknąć placuszek "w kopertę" chwytając za jego cztery rogi. |
| Krok 6 |
| Posmarować każdą kopertę kwaśną śmietany, by ładnie się zazłociły. |
| Krok 7 |
| Piec w temp. 220 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika można je posmarować lukrem sporządzonym z mleka i cukru pudru. |