Drożdżowe muffinki z jagodami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • ciepłe mleko - 250 mililitrów
  • drożdże - 0.5 opakowań
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • jagody

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i roztopioną (ciepła, nie gorącą) Kasię i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  2. Dodać mąkę i jajko. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę.
  3. Ciasto podzielić na 24 równe kawałki, do których dodawać zmiksowane z cukrem jagody (niecała łyżeczka do każdej z bułeczek).
  4. Włożyć do blaszki na muffinki i piec 15-20 min w 180 stopniach. (Można posmarować muffinki rozkłuconym jajkiem, będą się ładniej prezentowały)