Drożdżowe Rogaliki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  •  °C

Składniki:

  • mąka - 50 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 1 sztuka
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • drożdże - 6 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • dżem - 1 puszka
  • wiśnie w konfiturze - 1 puszka
  • biały ser - 1 opakowanie
  • czekolada - 1 opakowanie
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit
  • margaryna Kasia - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wkruszyć do śmietany dodać jajko, żółtka, cukier waniliowy i szczypte soli. Składniki dokładnie wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu - przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia.
  2. Mąkę posiekać z Kasią a nastepnie dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować i pokroić na małe trójkąty.
  4. Na kazdy trójkąt położyć niewielką ilość dżemu, wiśni, sera lub kostkę czekolady, a nastepnie zwinąć w rogalik.
  5. Piec od 10 - 15 minut w nagrzanym piekarniku.
  6. Gorące rogaliki posypać cukrem pudrem.