Drożdżowe rogaliki z jabłkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1 kilogram
  • drożdże - 10 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 opakowania
  • cukier - 8 łyżek
  • mleko - 16 łyżek
  • jajko - 3 sztuki
  • nadzienie
  • jabłko - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Z drożdży, mleka, szczypty soli, jednej łyżki mąki i jednej łyżeczki cukru zrobić zaczyn i poczekać, aż wyrośnie.
  2. Wyrośnięte drożdże wlać do pozostałej części mąki, dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wyrobić.
  3. Wyrobione ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
  4. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce.
  5. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty, nakładać po łyżce jabłek i zwijać rogaliki.
  6. Wierzch rogalików przesmarować białkiem i posypać cukrem kryształem.