Drożdżowe rogaliki z jabłkami

3


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka1 kilogram
drożdże10 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia2 opakowania
cukier8 łyżek
mleko16 łyżek
jajko3 sztuki
Nadzienie:
jabłko1 kilogram
Przygotowanie
Krok 1
Z drożdży, mleka, szczypty soli, jednej łyżki mąki i jednej łyżeczki cukru zrobić zaczyn i poczekać, aż wyrośnie.
Krok 2
Wyrośnięte drożdże wlać do pozostałej części mąki, dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wyrobić.
Krok 3
Wyrobione ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Krok 4
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 5
Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty, nakładać po łyżce jabłek i zwijać rogaliki.
Krok 6
Wierzch rogalików przesmarować białkiem i posypać cukrem kryształem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl