Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta

2


Średnie


90 min.


8 os.

Składniki
sól0.5 łyżeczek
cukier1 łyżeczka
mąka400 gramów
oliwa2 łyżki
cukinie2 sztuki
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr1 sztuka
ciepła woda0.5 szklanek
drożdże suszone7 gramów
feta200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób, aż do uzyskania elastycznej masy. Jeśli ciasto wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę.
Krok 2
Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry i usmaż (np. na patelni do grillowania lub zwykłej) aż się lekko zrumienią. Ser pokrój w kostkę o boku 1 cm.
Krok 3
Z ciasta rozwałkuj duży prostokątny placek. Wzdłuż dłuższego boku ułóż plastry cukinii i fetę. Posyp pokruszoną kostką pietruszkową. Zawiń ciasto z farszem i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Ustawiaj je na sztorc z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Krok 4
Piecz przez 15-25 minut lub do ładnego zrumienienia ciasta w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem.
Autor: Aleksandra KrzyżanowskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl