Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mąka - 400 gramów
  • drożdże suszone - 7 gramów
  • ciepła woda - 0.5 szklanek
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 1 łyżeczka
  • cukinie - 2 sztuki
  • feta - 200 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób, aż do uzyskania elastycznej masy. Jeśli ciasto wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę.
  2. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry i usmaż (np. na patelni do grillowania lub zwykłej) aż się lekko zrumienią. Ser pokrój w kostkę o boku 1 cm.
  3. Z ciasta rozwałkuj duży prostokątny placek. Wzdłuż dłuższego boku ułóż plastry cukinii i fetę. Posyp pokruszoną kostką pietruszkową. Zawiń ciasto z farszem i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Ustawiaj je na sztorc z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  4. Piecz przez 15-25 minut lub do ładnego zrumienienia ciasta w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem.