Drożdżowe rurki z kremem - przepis

2


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia22 gramy
mąka pszenna266 gramów
mleko w proszku20 gramów
cukier42 gramy
sól0.5 łyżeczek
suche drożdże6 gramów
jajko roztrzepane 30 gramów
woda ciepła85 gramów
kremówka 30%0.5 szklanek
cukier puder2 łyżeczki
Nutella2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miseczki. Następnie dodajemy mleko w proszku, cukier, sól, drożdże, jajka, roztopioną Kasię oraz ciepłą wodę. Zagniatamy do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodziło od dłoni.
Krok 2
Formujemy kulę i wstawiamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 60 min.).
Krok 3
Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 8 kulek. Z każdej formujemy wałek o długości ok. 35 cm.
Krok 4
Foremki smarujemy lekko Kasią i nawijamy na nie ciasto, zaczynając od góry.
Krok 5
Każda warstwa zawijanego ciasta powinna na siebie lekko zachodzić, aby podczas pieczenia się nie rozłączyły.
Krok 6
Smarujemy wierzch zwiniętych rurek rozkłóconym jajkiem.
Krok 7
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15-20 min. w temp. 180 C, do zbrązowienia skórki.
Krok 8
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz stopniowo nutellę.
Krok 9
Upieczone i wystudzone rurki napełniamy kremem. Smacznego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl