Drożdzowe serce
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • drożdże - 50 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • mleko - 0.75 szklanek
  • mąka - 2.5 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • sezam - 1 unit
  • margaryna Kasia - 5 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Zrobić zaczyn. Do mleka dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Gdy podwoi swoją objętość,dodać wszystkie składniki.
  3. Dokładnie wyrobić ciasto.
  4. Odstawić na 30 minut i przykryć ściereczką.
  5. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i podzielić na 4 części.
  6. Zwinąć w ruloniki i zrobić warkocz.Można dowolnie ukształtować.
  7. Ułożyć na blaszce i posmarować odrobinką rozmąconego jajka.
  8. Posypać sezamem.
  9. Pozostawić na ok 15 minut do ponownego wyrośnięcia i piec ok 20-25 min w 180 stopniach.