Drożdżowe ślimaczki z makiem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 340 gramów
  • cukier - 70 gramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • drożdże - 20 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • masa makowa: - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany.
  2. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko i sól.
  4. Wlej rozczyn i resztę mleka.
  5. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
  6. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię.
  7. Ciasto przykryj i odstaw, by lekko podrosło.
  8. Pozostałe białko odłóż do posmarowania ciasta.
  9. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk.
  10. Ciasto rozwałkuj na prostokąt.
  11. Posmaruj go masą makową i zwiń jak roladę.
  12. Płaską formę wyłóż papierem do pieczenia.
  13. Roladę potnij na centymetrowe plastry.
  14. Powstałe ślimaczki ułóż na blaszce w pewnej odległości i odstaw do wyrośnięcia.
  15. Gdy podrosną, posmaruj je białkiem i posyp orzeszkami. Piecz w 160st. C około 20 minut.