Drożdżowe z budyniem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180-200 °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • drożdże - 6 dekagramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 0.75 szklanek
  • budyń - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Odlewamy troszkę mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże.
  2. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Mąkę przesiewamy do większej miski, formujemy dołek wlewamy rozczyn drożdżowy, utarte z cukrem jajka, rozpuszczoną chłodną Kasię, cukier waniliowy, sól, mleko. Wyrabiamy aż będzie odchodziło z rąk.
  4. Formujemy kulkę odstawiamy w ciepłe miejsce.
  5. Rozrabiamy w tym czasie 2 budynie z 1 l mleka i łyżką mąki. Gotujemy jak normalny budyń.
  6. Na blachę układamy połowę ciasta na to budyń (ochłodzony) i przykrywamy drugą połową ciasta. I do piekarnika ;-)