Drożdżowe z gruszką i winogronami
przepisy.pl
60 minut
Łatwe
Wskazówki pieczenia:
50
minut
180
°C
Składniki:
gruszka - 10 sztuk
winogrona - 1 unit
mąka - 4 szklanki
cukier - 8 łyżek
Kostka do pieczenia Kasia
- 15 dekagramów
drożdże - 5 dekagramów
żółtko - 4 sztuki
mleko - 1 szklanka
sól - 1 szczypta
cukier puder do dekoracji - 1 unit
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i 1-2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem, zostawić do podrośnięcia. Kasię stopić i przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli dodać mąkę, rozczyn i pozostałe mleko.
Wyrobić, dodając na końcu Kasię i jeszcze wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia.
Gruszki obrać, pokroić na cząstki i ponacinać.
Winogrona oczyścić, pokroić, usunąć nasiona.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na blachę wcześniej przygotowaną, ułożyć owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.