Drożdżowe z gruszką i winogronami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • gruszka - 10 sztuk
  • winogrona - 1 unit
  • mąka - 4 szklanki
  • cukier - 8 łyżek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • drożdże - 5 dekagramów
  • żółtko - 4 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i 1-2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem, zostawić do podrośnięcia. Kasię stopić i przestudzić.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli dodać mąkę, rozczyn i pozostałe mleko.
  3. Wyrobić, dodając na końcu Kasię i jeszcze wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia.
  4. Gruszki obrać, pokroić na cząstki i ponacinać.
  5. Winogrona oczyścić, pokroić, usunąć nasiona.
  6. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na blachę wcześniej przygotowaną, ułożyć owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.