Drożdżowe z jabłkiem

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka tortowa3 szklanki
drożdże4 dekagramy
cukier puder0.5 szklanek
cukier waniliowy1 opakowanie
mleko0.75 szklanek
jajko2 sztuki
żółtko1 sztuka
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
sól1 szczypta
Krem:
ser biały20 dekagramów
żółtko1 sztuka
cukier waniliowy1 łyżka
cukier puder2 łyżki
cynamon1 łyżeczka
jabłko2 sztuki
Wierzch:
płatki migdałów5 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: W ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki, cukru pudru rozprowadzamy pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
Miękką ciepłą Kasię miksujemy z wyrośniętymi drożdżami, cukrem pudrem, jajkami, żółtkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką przez 5-7 minut (nie dłużej). Ciasto powinno być lśniące i lekko odstawać od boków naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Krok 3
Nadzienie: Ser połączyć z żółtkiem, cukrami i cynamonem.
Krok 4
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i położyć plastry jabłek.
Krok 5
Zwinąć jak roladę, włożyć do podłużnej formy wysmarowanej Kasią.
Krok 6
Wierzch ciasta posmarować lekko białkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Krok 7
Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, upiec.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl