Drożdżowe z jabłkiem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka tortowa - 3 szklanki
  • drożdże - 4 dekagramy
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 0.75 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • żółtko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • krem
  • ser biały - 20 dekagramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • jabłko - 2 sztuki
  • wierzch
  • płatki migdałów - 5 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: W ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki, cukru pudru rozprowadzamy pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Miękką ciepłą Kasię miksujemy z wyrośniętymi drożdżami, cukrem pudrem, jajkami, żółtkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką przez 5-7 minut (nie dłużej). Ciasto powinno być lśniące i lekko odstawać od boków naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  3. Nadzienie: Ser połączyć z żółtkiem, cukrami i cynamonem.
  4. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i położyć plastry jabłek.
  5. Zwinąć jak roladę, włożyć do podłużnej formy wysmarowanej Kasią.
  6. Wierzch ciasta posmarować lekko białkiem i posypać płatkami migdałowymi.
  7. Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, upiec.