Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto: W ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki, cukru pudru rozprowadzamy pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |
Krok 2 |
Miękką ciepłą Kasię miksujemy z wyrośniętymi drożdżami, cukrem pudrem, jajkami, żółtkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką przez 5-7 minut (nie dłużej). Ciasto powinno być lśniące i lekko odstawać od boków naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem. |
Krok 3 |
Nadzienie: Ser połączyć z żółtkiem, cukrami i cynamonem. |
Krok 4 |
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i położyć plastry jabłek. |
Krok 5 |
Zwinąć jak roladę, włożyć do podłużnej formy wysmarowanej Kasią. |
Krok 6 |
Wierzch ciasta posmarować lekko białkiem i posypać płatkami migdałowymi. |
Krok 7 |
Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, upiec. |