Drożdżowe z renklodami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 50 dekagramów
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier puder - 10 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • jajko - 3 sztuki
  • drożdże - 4 dekagramy
  • sól - 1 szczypta
  • jędrne renklody - 80 dekagramów
  • aromat migdałowy - 1 unit
  • dżem morelowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i osączyć.
  2. Z letniego mleka, drożdży i dwóch łyżek mąki zrobić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce, by wyrósł, po czym wlać do miski z przesianą mąką. Dodać jaja utarte z cukrem, roztopioną Kasię, szczyptę soli i olejek migdałowy. Zmiksować wszystkie składniki i odstawić ciasto w ciepłe miejsce.
  3. Gdy podwoi swoją objętość, przelać je do natłuszczonej blachy o wymiarach 38 x 23 cm .
  4. Na wierzchu rozłożyć osączone owoce i znów odstawić placek w ciepłe miejsce, by wyrósł.
  5. Piec około 40 min. w 180 C.
  6. Gotowe i wystudzone ciasto posmarować podgrzanym dżemem i posypać cukrem pudrem.
  7. Odstawić w chłodne miejsce, by glazura całkowicie zastygła.