Drożdżowe z truskawkami i wiśniami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
żółtko jajka4 sztuki
cukier waniliowy1 opakowanie
mąka pszenna3 szklanki
drożdże5 dekagramów
cukier0.75 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
śmietana 12%5 łyżek
mleko1 szklanka
Kruszonka:
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
mąka pszenna0.5 szklanek
cukier0.3 szklanek
cynamon1 szczypta
wydrylowane wiśnie1 unit
truskawki1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, śmietanę.
Krok 2
W ciepłym mleku rozpuścić Kasię z cukrami i drożdżami.
Krok 3
Wlać do mąki i wyrobić (najlepiej pałką) ciasto, aż nie będzie się kleić.
Krok 4
Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Krok 5
Zagnieść kruszonkę.
Krok 6
Wyłożyć ciastem prostokątną blachę, na nim ułożyć owoce i posypać kruszonką.
Krok 7
Piec ok. 50 min. w 180*C
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl