|
Składniki | ||
Ciasto: | ||
żółtko jajka | 4 sztuki | |
cukier waniliowy | 1 opakowanie | |
mąka pszenna | 3 szklanki | |
drożdże | 5 dekagramów | |
cukier | 0.75 szklanek | |
Kostka do pieczenia Kasia | 0.5 sztuk | |
śmietana 12% | 5 łyżek | |
mleko | 1 szklanka | |
Kruszonka: | ||
Kostka do pieczenia Kasia | 50 gramów | |
mąka pszenna | 0.5 szklanek | |
cukier | 0.3 szklanek | |
cynamon | 1 szczypta | |
wydrylowane wiśnie | 1 unit | |
truskawki | 1 unit |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, śmietanę. |
Krok 2 |
W ciepłym mleku rozpuścić Kasię z cukrami i drożdżami. |
Krok 3 |
Wlać do mąki i wyrobić (najlepiej pałką) ciasto, aż nie będzie się kleić. |
Krok 4 |
Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. |
Krok 5 |
Zagnieść kruszonkę. |
Krok 6 |
Wyłożyć ciastem prostokątną blachę, na nim ułożyć owoce i posypać kruszonką. |
Krok 7 |
Piec ok. 50 min. w 180*C |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |