| |||||||||
| Składniki | ||
| Ciasto: | ||
| żółtko jajka | 4 sztuki | |
| cukier waniliowy | 1 opakowanie | |
| mąka pszenna | 3 szklanki | |
| drożdże | 5 dekagramów | |
| cukier | 0.75 szklanek | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 0.5 sztuk | |
| śmietana 12% | 5 łyżek | |
| mleko | 1 szklanka | |
| Kruszonka: | ||
| Kostka do pieczenia Kasia | 50 gramów | |
| mąka pszenna | 0.5 szklanek | |
| cukier | 0.3 szklanek | |
| cynamon | 1 szczypta | |
| wydrylowane wiśnie | 1 unit | |
| truskawki | 1 unit |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, śmietanę. |
| Krok 2 |
| W ciepłym mleku rozpuścić Kasię z cukrami i drożdżami. |
| Krok 3 |
| Wlać do mąki i wyrobić (najlepiej pałką) ciasto, aż nie będzie się kleić. |
| Krok 4 |
| Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. |
| Krok 5 |
| Zagnieść kruszonkę. |
| Krok 6 |
| Wyłożyć ciastem prostokątną blachę, na nim ułożyć owoce i posypać kruszonką. |
| Krok 7 |
| Piec ok. 50 min. w 180*C |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |