Drożdżowe z truskawkami i wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • żółtko jajka - 4 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • drożdże - 5 dekagramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • śmietana 12% - 5 łyżek
  • mleko - 1 szklanka
  • kruszonka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • cukier - 0.3 szklanek
  • cynamon - 1 szczypta
  • wydrylowane wiśnie - 1 unit
  • truskawki - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, śmietanę.
  2. W ciepłym mleku rozpuścić Kasię z cukrami i drożdżami.
  3. Wlać do mąki i wyrobić (najlepiej pałką) ciasto, aż nie będzie się kleić.
  4. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  5. Zagnieść kruszonkę.
  6. Wyłożyć ciastem prostokątną blachę, na nim ułożyć owoce i posypać kruszonką.
  7. Piec ok. 50 min. w 180*C