Drożdżowe z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mleko - 0.75 szklanek
  • olej - 3 łyżeczki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • drożdże - 3 dekagramy
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 1 sztuka
  • mąka - 3 łyżki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • wiśnie - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka - odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do przesianej mąki wlać ciepłe mleko z cukrem (w mleku rozpuszczam cukier). Dodać jajko i żółtko.
  3. Wyrabiając dodać roztopioną Kasię, olej. Wyrabiać, by odchodziło od ręki.
  4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Przygotować blachę 20/30, wyłożyć ciasto i poukładać połówki śliwek. Na wierzch posypać kruszonkę i ponownie niech z pół godzinki podrośnie.
  6. Wstawić do piekarnika na ok. 50 minut w temperaturze 180*C.