"Drożdżowe ze śliwkami"
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • jajko - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 12 dekagramów
  • olej - 4 łyżki
  • drożdże - 10 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mleko - 1.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • śliwki - 1 unit
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 20 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski.
  2. Drożdże rozcieramy w letnim mleku.
  3. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Dodajemy wszystko do mąki.
  5. Kasię topimy i letnią wraz z olejem wlewamy do pozostałych składników.
  6. Dodajemy szczyptę soli.
  7. Składniki dokładnie wyrabiamy, az ciasto zacznie odklejać się od rąk.
  8. Przykrywamy do ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swą objętość.
  9. W tym czasie robimy kruszonkę. Mąkę, Kasię i cukier mieszamy ze sobą tak, aby powstały większe i mniejsze grudki.
  10. Wyrośnięte ciasto wkładamy do formy.
  11. Na nim układamy pokrojone w cząstki owoce.
  12. Posypujemy kruszonką.
  13. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO!