Drożdżówka sypana z owocami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
drożdże1 opakowanie
cukier0.75 szklanek
mąka pszenna4 szklanki
cukier wanliowy 3 łyżki
jajka4 sztuki
olej1 szklanka
mleko75 szklanek
sól0.5 łyżeczek
owoce 0.5 kilogramów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotowujemy dużą miskę. Na jej dno wkruszamy paczkę drożdży, zasypujemy całość cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbijamy wszystkie jajka, wlewamy olej i letnie mleko, na koniec posypujemy mąką i solą. Przykrywamy ściereczką, wstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 3-4 godzin.
Krok 2
Po tym czasie ciasto miksujemy na gładką masę i wlewamy do dużej blachy.
Krok 3
Szklankę mąki mieszamy z pół szklanki cukru i pół kostki Kasi. Dłońmi rozcieramy Kasię, aż do całkowitego połączenia ze składnikami sypkimi i wstawiamy do lodówki.
Krok 4
Gdy ciasto wylane jest już na blachę, w pierwszej kolejności posypujemy je owocami, a później kruszonką.
Krok 5
Pieczemy w 200 st. C przez około godzinę.
Krok 6
Po wyjęciu i ostygnięciu posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl