Drożdżówka sypana z owocami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • drożdże - 1 opakowanie
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • cukier wanliowy - 3 łyżki
  • jajka - 4 sztuki
  • olej - 1 szklanka
  • mleko - 75 szklanek
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • owoce - 0.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy dużą miskę. Na jej dno wkruszamy paczkę drożdży, zasypujemy całość cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbijamy wszystkie jajka, wlewamy olej i letnie mleko, na koniec posypujemy mąką i solą. Przykrywamy ściereczką, wstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 3-4 godzin.
  2. Po tym czasie ciasto miksujemy na gładką masę i wlewamy do dużej blachy.
  3. Szklankę mąki mieszamy z pół szklanki cukru i pół kostki Kasi. Dłońmi rozcieramy Kasię, aż do całkowitego połączenia ze składnikami sypkimi i wstawiamy do lodówki.
  4. Gdy ciasto wylane jest już na blachę, w pierwszej kolejności posypujemy je owocami, a później kruszonką.
  5. Pieczemy w 200 st. C przez około godzinę.
  6. Po wyjęciu i ostygnięciu posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.