Drożdżówka z brzoskwiniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mleko - 0.5 litrów
  • mąka - 1 kilogram
  • jajko - 5 sztuk
  • drożdże - 50 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • puszka brzoskwiń - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać trochę mąki tak, aby powstał rozczyn jak gęsta śmietana.
  2. Dodać jajka i wymieszać.
  3. Dodać cukier, cukier waniliowy i resztę mąki, a następnie zagnieść ciasto.
  4. Roztopić Kasię i przestudzoną dodać do ciasta.
  5. Ugniatając starać się jak najwięcej wpuścić powietrza do ciasta.
  6. Na wierzch wyłożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie, a potem standardową kruszonkę i upiec.