DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka pszenna tortowa - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • ciepłe mleko - 0.25 szklanek
  • świeże drożdże - 20 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • krem
  • dżem z jabłek - 1 opakowanie
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię rozetrzeć palcami z przesianą mąką.
  2. Do miseczki z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże.
  3. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z Kasią.
  4. Wlać drożdże.
  5. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż nie będzie się kleiło do ręki.
  6. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  7. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  8. Z ciasta uformować drożdżówki wybranej wielkości, umieszczając w środku 5 łyżeczek dżemu z jabłek.
  9. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
  10. Piec przez 25 minut na złoty kolor.
  11. Posypać cukrem pudrem i udekorować owocami.