Przygotowanie |
Krok 1 |
Miękką Kasię rozetrzeć palcami z przesianą mąką. |
Krok 2 |
Do miseczki z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. |
Krok 3 |
Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z Kasią. |
Krok 4 |
Wlać drożdże. |
Krok 5 |
Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż nie będzie się kleiło do ręki. |
Krok 6 |
Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. |
Krok 7 |
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. |
Krok 8 |
Z ciasta uformować drożdżówki wybranej wielkości, umieszczając w środku 5 łyżeczek dżemu z jabłek. |
Krok 9 |
Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. |
Krok 10 |
Piec przez 25 minut na złoty kolor. |
Krok 11 |
Posypać cukrem pudrem i udekorować owocami. |