DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mąka pszenna tortowa250 gramów
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
ciepłe mleko0.25 szklanek
świeże drożdże20 gramów
jajko1 sztuka
cukier puder2 łyżki
Krem:
dżem z jabłek1 opakowanie
cukier puder do dekoracji 1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Miękką Kasię rozetrzeć palcami z przesianą mąką.
Krok 2
Do miseczki z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże.
Krok 3
Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z Kasią.
Krok 4
Wlać drożdże.
Krok 5
Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż nie będzie się kleiło do ręki.
Krok 6
Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Krok 7
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Krok 8
Z ciasta uformować drożdżówki wybranej wielkości, umieszczając w środku 5 łyżeczek dżemu z jabłek.
Krok 9
Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Krok 10
Piec przez 25 minut na złoty kolor.
Krok 11
Posypać cukrem pudrem i udekorować owocami.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl