Drożdżówka z jabłkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • drożdże - 7 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • kwaśna śmietana - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 5 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • aromat waniliowy - 1 opakowanie
  • mus jabłkowy - 1 opakowanie
  • mąka - 180 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cynamon - 0.25 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć za śmietaną, Kasię rozpuścić, całe jaja ubić z cukrem na białą masę.
  2. Do mąki dodać rozpuszczoną Kasię, szczyptę soli, podgrzane lekko mleko, jaja z cukrem, drożdże ze śmietaną i aromat.
  3. Całość wymieszać i dać do wysokiego naczynia do lodówki na 3 godz. (uwaga, ciasto ucieka z naczynia - tak rośnie!).
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dużą blachę uprzednio posmarowaną Kasią i posypaną bułką tartą, ułożyć owoce lub mus i posypać kruszonką.
  5. Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorąca Kasią i dobrze wymieszać.