Drożdżówka ze śliwkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • cukier - 0.5 kilogramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże - 5 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • śliwki węgierki - 0.5 kilogramów
  • kruszonka
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Z powyższych składników zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  2. W tym czasie zagnieść kruszonkę.
  3. Blaszkę na ciasto wysmarować Kasią i posypać bułką tartą.
  4. Formę wyłożyć równo ciastem.
  5. Na wierzch rozłożyć śliwki i posypać kruszonką.