Drożdżówki z budyniem i rodzynkami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 75 gramów
  • mleko - 250 mililitrów
  • mąka pszenna - 50 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 70 gramów
  • drożdże - 50 gramów
  • nadzienie
  • mleko - 450 mililitrów
  • cukier - 3 łyżki
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • rodzynki - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować budyń jak na opakowaniu. Dosłodzić. Wcześniej rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Gdy budyń lekko przestygnie dodać rodzynki do masy i poczekać aż przestygnie.
  2. Zrobić rozczyn z drożdży. Do rozczynu dodać mąkę, cukier, mleko. Roztopić Kasię. W tym czasie lekko wymieszać łyżką masę, a gdy margaryna przestygnie i będzie letnia dodać do ciasta i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (ciasto bardzo szybko się wyrabia, praktycznie od razu odchodzi od ręki). Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  3. Gdy ciasto jest już wyrośnięte lekko je wyrabiamy 2 raz. Następnie połowę ciasta przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i wałkujemy na prostokąt ok 30x25cm. Wlewamy połowę masy i zwijamy jak roladę.
  4. Bierzemy nóż umaczany w mące, aby lepiej sie kroiło i tniemy ciasto na 9 kawałków. Każdy kawałek odrazu kładziemy ścięciem na blachę z papierem. Czynność z 2 połową ciasta powtarzamy tak samo. Pieczemy ok 25 min w 180st C.
  5. Wyjmujemy i studzimy na kracie. Ciepłe ślimaczki można polać lukrem (pół szkl cukru pudru z kilkoma łyżkami mleka). Jak kto woli można odrazu zrobić jedną roladę, ja musiałam dzielić na 2 części ponieważ miałam małą blachę 28x30 cm