Drożdżówki z budyniem i rodzynkami

2


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia75 gramów
mleko250 mililitrów
mąka pszenna50 dekagramów
sól1 szczypta
cukier70 gramów
drożdże50 gramów
Nadzienie:
mleko450 mililitrów
cukier3 łyżki
budyń waniliowy1 opakowanie
rodzynki100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Zagotować budyń jak na opakowaniu. Dosłodzić. Wcześniej rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Gdy budyń lekko przestygnie dodać rodzynki do masy i poczekać aż przestygnie.
Krok 2
Zrobić rozczyn z drożdży. Do rozczynu dodać mąkę, cukier, mleko. Roztopić Kasię. W tym czasie lekko wymieszać łyżką masę, a gdy margaryna przestygnie i będzie letnia dodać do ciasta i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (ciasto bardzo szybko się wyrabia, praktycznie od razu odchodzi od ręki). Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 3
Gdy ciasto jest już wyrośnięte lekko je wyrabiamy 2 raz. Następnie połowę ciasta przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i wałkujemy na prostokąt ok 30x25cm. Wlewamy połowę masy i zwijamy jak roladę.
Krok 4
Bierzemy nóż umaczany w mące, aby lepiej sie kroiło i tniemy ciasto na 9 kawałków. Każdy kawałek odrazu kładziemy ścięciem na blachę z papierem. Czynność z 2 połową ciasta powtarzamy tak samo. Pieczemy ok 25 min w 180st C.
Krok 5
Wyjmujemy i studzimy na kracie. Ciepłe ślimaczki można polać lukrem (pół szkl cukru pudru z kilkoma łyżkami mleka). Jak kto woli można odrazu zrobić jedną roladę, ja musiałam dzielić na 2 części ponieważ miałam małą blachę 28x30 cm
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl