Drożdżówki z serem, morelami i nektarynkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 3.5 szklanki
  • drożdże - 3 dekagramy
  • żółtko - 2 sztuki
  • cukier - 4 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mleko - 200 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • biały ser - 20 dekagramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • cukier - 3 łyżki
  • gęsta śmietana - 1 łyżka
  • morele i nektarynki - 1 unit
  • białko do posmarowania - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłym mleku rozpuścić Kasię, cukier, sól i drożdże.
  2. Wymieszać z mąką i wyrobić ciasto.
  3. Odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
  4. Potem wyrobić jeszcze raz i rozwałkować.
  5. Wyciąć 10 krążków o średnicy 10 cm.
  6. Na środku każdego krążka zrobić wgłębienie spodem szklanki.
  7. Ser utrzeć z cukrem, żółtkiem i śmietaną.
  8. Wyciskać rękawem cukierniczym ser do wgłębień drożdżówek, na serze układać cząstki owoców.
  9. Posmarować ciasto białkiem. Upiec w 180*C.