Drożdżówki z serem
  • 70 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka pszenna - 350 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • mleko - 160 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki
  • drożdże - 20 gramów
  • mąka do podsypania
  • nadzienie
  • twaróg - 200 gramów
  • cukier - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • dodatkowo
  • nektarynki - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztop w rondelku. Drożdże pokrusz, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka by otrzymany zaczyn miał gęstość śmietanki. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsyp pozostałą mąkę i cukier, dodaj jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Na koniec dodaj roztopioną i przestudzoną Kasię. Wszystko razem wymieszaj.
  3. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz i rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 1 cm. Ciasto potnij, wzdłuż dłuższego boku na 8 dwucentymetrowych pasków.
  5. Każdy pasek skręć spiralnie i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce, tworząc ślimaczki. Odstaw do wyrośnięcia.
  6. Jajko roztrzep widelcem. Pół roztrzepanego jajka odłóż do posmarowania bułeczek, resztę wymieszaj z cukrem i twarogiem. Na środku każdej bułeczki połóż łyżkę masy serowej.
  7. Nektarynki umyj, potnij na ósemki i ułóż na warstwie sera. Pozostałym jajkiem posmaruj wyrośnięte ciasto. Wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika i piecz około 20 minut.