Drożdżówki z serem

77


Średnie


70 min.


8 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
mąka pszenna350 gramów
cukier100 gramów
mleko160 mililitrów
jajka2 sztuki
drożdże20 gramów
mąka do podsypania
Nadzienie:
twaróg200 gramów
cukier2 łyżki
jajko1 sztuka
Dodatkowo:
nektarynki3 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Kasię roztop w rondelku. Drożdże pokrusz, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka by otrzymany zaczyn miał gęstość śmietanki. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 2
Do miski wsyp pozostałą mąkę i cukier, dodaj jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Na koniec dodaj roztopioną i przestudzoną Kasię. Wszystko razem wymieszaj.
Krok 3
Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Krok 4
Gdy ciasto podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz i rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 1 cm. Ciasto potnij, wzdłuż dłuższego boku na 8 dwucentymetrowych pasków.
Krok 5
Każdy pasek skręć spiralnie i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce, tworząc ślimaczki. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 6
Jajko roztrzep widelcem. Pół roztrzepanego jajka odłóż do posmarowania bułeczek, resztę wymieszaj z cukrem i twarogiem. Na środku każdej bułeczki połóż łyżkę masy serowej.
Krok 7
Nektarynki umyj, potnij na ósemki i ułóż na warstwie sera. Pozostałym jajkiem posmaruj wyrośnięte ciasto. Wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika i piecz około 20 minut.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl