Drożdżówki z wiśniami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 140 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 50 dekagramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • drożdże - 4 dekagramy
  • ciepłe mleko - 0.5 szklanek
  • cukier - 5 łyżek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • wiśnie nasączone alkoholem - 1 unit
  • białko do posmarowania - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić, aby trochę podrosły.
  2. Wlać do mąki, dodać resztę składników (prócz wiśni), wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  3. Ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować.
  4. Wycinać foremkami serca, kółka i inne kształty. Na każdym placuszku rozłożyć trochę wiśni, skleić drugim placuszkiem.
  5. Uformowane drożdżówki posmarować białkiem i upiec na złoto w 140*C z termoobiegiem.