Drożdżowy baranek z rodzynkami

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mleko - 0.5 szklanek
  • żółtko - 3 sztuki
  • drożdże - 3 dekagramy
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.25 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • skórka z cytryny - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka, odrobiną mąki i cukru.
  2. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać resztę mąki i mleka, utarte żółtka z pozostałym cukrem, sól i otartą skórkę z cytryny.
  3. Wyrobić gładkie ciasto.
  4. Wlać roztopioną i ostudzoną Kasię i wyrobić.
  5. Dodać rodzynki.
  6. Nakryć i odstawić na 15 minut, aby wyrosło.
  7. Formę w kształcie baranka natłuścić, posypać tartą bułką i wyłożyć ciastem.
  8. Odstawić na 30 minut.
  9. Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni.