Drożdżowy z kruszonką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 0.5 kilogramów
  • drożdże - 5 gramów
  • mleko - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 gramów
  • cukier - 15 gramów
  • żółtko - 3 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • kruszonka
  • mąka - 50 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 gramów
  • cukier - 30 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać żółtka, mąkę, cukier wanilinowy. Wyrobić, wlać roztopioną Kasię, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
  3. Wyłożyć na natłuszczoną silikonową formę.
  4. Posypujemy kruszonką rozdrobnioną w rękach.
  5. Piec w 200 stopniach.