Drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 0.5 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.25 sztuk
  • drożdże - 5 dekagramów
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • rabarbar - 6 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem palcami na masę konsystencji śmietany. W mleku rozpuścić Kasię i ostudzić tak, aby było ciepłe, ale nie gorące.
  2. Wlać do drożdży, wbić jajka i dodać mąkę. Wyrabiać długo ręką, aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
  3. Posypać delikatnie mąką wierzch i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
  4. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1 cm kawałki. Można też dodać 2 jabłka pokrojone w kostkę.
  5. Ciasto, gdy podwoi swoją objętość, przerobić dokładnie jeszcze raz i wyłożyć na wysmarowaną Kasią i posypaną bułką tartą blachę (dużą) lub do dwóch podłużnych keksówek.
  6. Rozłożyć równomiernie rabarbar. Pokruszyć w miseczce składniki kruszonki, tak aby się rozsypywała i nałożyć na rabarbar.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 30-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.