Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filety śledziowe np. matias - 3 sztuki
  • bułka do burgera - 4 sztuki
  • Sos Hellmann‘s Tartar - 4 łyżki
  • pieczony burak - 1 sztuka
  • czerowna cebula - 1 sztuka
  • sałata karbowana zielona - 4 listków
  • cytryna - 1 sztuka
  • kapary - 1 łyżka
  • oliwa - 6 łyżek
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu, a następnie posmaruj sosem Hellmann’s.
  2. Oliwę połącz w miseczce z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekaną natką. Oliwę podziel na dwie części.
  3. Matjasy przepłucz pod zimną, bieżącą wodą, następnie osusz na papierowym ręczniku i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w cienkie krążki.
  4. Śledzie oraz buraki zamarynuj z przygotowana oliwą w dwóch oddzielnych miseczkach, następnie odsącz z jej nadmiaru przed podaniem.
  5. Na spody bułeczek nałóż po liściu sałaty, następnie połóż plastry buraka, kawałki śledzia oraz krążki cebuli. Na koniec posyp drobnymi kaparami, przykryj pozostałymi połówkami bułeczek i podawaj.