| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu, a następnie posmaruj majonezem Hellmann’s. |
| Krok 2 |
| Oliwę połącz w miseczce z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekaną natką. Oliwę podziel na dwie części. |
| Krok 3 |
| Matiasy wymocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, następnie osusz na papierowym ręczniku i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w cienkie krążki. |
| Krok 4 |
| Śledzie oraz buraki zamarynuj z przygotowana oliwą w dwóch oddzielnych miseczkach, następnie odsącz z jej nadmiaru przed podaniem. |
| Krok 5 |
| Na spody bułeczek nałóż po liściu sałaty, następnie połóż plastry buraka, kawałki śledzia oraz krążki cebuli. Na koniec posyp drobnymi kaparami, przykryj pozostałymi połówkami bułeczek i podawaj. |