Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem

3


Łatwe


25 min.


4 os.

Składniki
filety śledziowe np. matias3 sztuki
bułka do burgera 4 sztuki
Majonez Hellmann’s Light4 łyżki
pieczony burak1 sztuka
czerowna cebula1 sztuka
sałata karbowana zielona4 listków
cytryna1 sztuka
kapary1 łyżka
oliwa6 łyżek
natka pietruszki0.5 pęczków
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu, a następnie posmaruj majonezem Hellmann’s.
Krok 2
Oliwę połącz w miseczce z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekaną natką. Oliwę podziel na dwie części.
Krok 3
Matiasy wymocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, następnie osusz na papierowym ręczniku i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w cienkie krążki.
Krok 4
Śledzie oraz buraki zamarynuj z przygotowana oliwą w dwóch oddzielnych miseczkach, następnie odsącz z jej nadmiaru przed podaniem.
Krok 5
Na spody bułeczek nałóż po liściu sałaty, następnie połóż plastry buraka, kawałki śledzia oraz krążki cebuli. Na koniec posyp drobnymi kaparami, przykryj pozostałymi połówkami bułeczek i podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl