Duszona kaczka z jabłkami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kaczki - 4 sztuki
  • jabłka - 3 sztuki
  • Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • woda - 200 mililitrów
  • żurawina ze słoika - 2 łyżki
  • gałązka świeżego rozmarynu - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • czerwone wino - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Osuszone udka natrzyj rozgniecionym czosnkiem i posyp majerankiem. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
  2. W misce rozmieszaj wino, 200 ml wody oraz Fix Knorr. Dodaj żurawinę.
  3. Cebulę oraz jabłka pokrój w cząstki i przesmaż wraz z rozmarynem na rozgrzanej patelni. Wlej przygotowany Fix i zagotuj.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż udka. Wlej przygotowany Fix, dodaj jabłka i pozostałe składniki. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 45 minut.
  5. Po tym czasie naczynie odkryj. Sos wraz z jabłkami zlej do rondelka, przetrzyj przez sito i dopraw do smaku.
  6. Mięso z powrotem umieść w piekarniku i zapiecz na ruszcie, aby skórka była chrupiąca. Gotowe udka podawaj z sosem i purée.