Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karkówka wieprzowa - 600 gramów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • woda - 1 litr
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżeczka
  • cebula - 3 sztuki
  • mąka - 4 łyżki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 ziarna
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 2 ziarna
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i pokrój na kotlety grubości 2 cm.
  2. Każdy rozbij lekko tłuczkiem, posyp pieprzem i oprósz mąką.
  3. W następnej kolejności obsmaż je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  4. Cebule pokrój w piórka i przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj majeranek, liść laurowy oraz ziele.
  5. Gdy cebula nabierze złotego koloru, wsyp pozostałą mąkę i przesmaż razem. Następnie dodaj 1 l wrzącej wody.
  6. Włóż mięso, Esencję do duszonych mięs Knorr i duś na małym ogniu do momentu, gdy karkówka będzie miękka. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.