Duszona wołowina po wietnamsku – Bò Kho
  • 90 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • wołowina - 1 kilogram
  • marchewka - 300 gramów
  • ziemniaki - 200 gramów
  • pomidory pelatti z puszki - 1 puszka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier brązowy - 1 łyżeczka
  • trawa cytrynowa - 5 sztuk
  • sos rybny - 2 łyżki
  • gwiazdka anyżu - 3 sztuki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • szalotka - 4 sztuki
  • świeży imbir - 50 gramów
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • tajska bazylia fioletowa - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę, imbir i czosnek wraz z sosem rybnym rozdrobnij blenderem na miazgę. Trawę cytrynową rozbij tłuczkiem, przekrój na pół.
  2. Wymieszaj rozdrobniony pieprz Knorr, sól, cukier, kurkumę i zmiksowane przyprawy. Powstałą pastą natrzyj pokrojone w kostkę mięso i odstaw na 30 min. w chłodne miejsce.
  3. Po tym czasie mięso obtocz w mące, obsmaż na patelni, przełóż do garnka razem z marynatą, podlej 2 szklankami wody i dodaj trawę cytrynową oraz anyż. Duś ok. 40 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i plastry marchwi. Gotuj 20 min.
  4. Dodaj pomidory z puszki. Gotuj, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje - ok. 20 minut. Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną kolendrą i bazylią.