Duszone grzyby w śmietanie
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • grzyby leśne (prawdziwki, maślaki, koźlaki, kurki) - 1.5 kilogramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • cebula duża - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • olej roślinny do smażenia - 50 mililitrów
  • śmietana 18 % - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby umyj, osusz, przekrój na pół lub jeśli są duże przekrój je na cztery części.
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i pokrojone grzyby. Wszystko razem smaż dłuższą chwilę po czym grzyby podlej szklanką wody, dodaj liść laurowy, śmietanę, tymianek, pieprz i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która spowoduje, że grzyby będą idealnie doprawione. Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 10 minut.